Husholdning

Drikkekartong og lettkartong har skilt lag

Fra nå av er det kun drikkekartonger, det vil si kartonger som kan inneholde væske, som skal leveres i de oransje posene. Alt av lettkartong, for eksempel pasta-, majones- og frossenpizzaesker, skal heretter sorteres sammen med papir i de røde posene.

Drikkekartong og lettkartong har skilt lag
Slik sorter du:
Oransje pose - kun for drikkekartong: Drikkekartong kastes i oransje pose. Alt må være rengjort, dvs. skyllet og tørket. Melk- og juicepakker, pudding- og sauspakker.
Rød pose - Papir og lettkartong: Papir skal kastes i rød pose. Aviser, ukeblader, tidsskrift, skrivepapir, postreklame uten vareprøver. Samt lettkartong som frokostblandingesker, eggkartong, vaske- og skyllemiddelesker, pizzaesker, skoesker, annen lett emballasjekartong.
Drikkekartong og lettkartong har skilt lag
Drikkekartong og lettkartong har skilt lag

– Endringer i sorteringsløsninger oppstår først og fremst fordi vi gjør oss erfaringer. Vi hadde en løsning for drikkekartong og lettkartong som ikke fungerte optimalt, så derfor kom det forslag om å blande lettkartong med papir, som var gunstig for konsernet. Lettkartong og papir sammen kunne vi få en god løsning på. Mens det er etablert en veldig god returordning for drikkekartonger, forklarer daglig leder Morten Bangås i Remiks Husholdning AS.

Slik sorter du:
Oransje pose - kun for drikkekartong Drikkekartong kastes i oransje pose. Alt må være rengjort, dvs. skyllet og tørket. Melk- og juicepakker, pudding- og sauspakker. Rød pose - Papir og lettkartong Papir skal kastes i rød pose. Aviser, ukeblader, tidsskrift, skrivepapir, postreklame uten vareprøver. Samt lettkartong som frokostblandingesker, eggkartong, vaske- og skyllemiddelesker, pizzaesker, skoesker, annen lett emballasjekartong.

Når det gjelder drikkekartongen, er det viktig å huske at den ikke bare omhandler melkepakker og juicepakker. Sauskartonger, puddingkartonger og ellers alt av vanntette kartonger som inneholder hermetiske produkt, kan resirkuleres gjennom returkartongordningen.

– Her er det viktig å skrive navn og telefonnummer på kartongkubben etter at du har brettet og stappet kartongene sammen. Da er du med i det nasjonale returkartonglotteriet og kan vinne pengepremier, forklarer Bangås.

Alle kan delta og vinne i Returkartonglotteriet: privatpersoner eller organisasjoner, skoler, barnehager, idrettslag etc. Årlig deles det ut premier for til sammen 1,6 millioner kroner. Dette er fordelt på 120 premier á kr. 10.000 og 4 premier á kr. 100.000. For å delta må du skylle, brette og stappe minst seks drikkekartonger i en syvende, slik at det utgjør en kubbe. Korker og lokk kan henge utenfor. Deltager skriver på tydelig navn og telefonnummer på den de ønsker skal vinne.

Remiks Husholdning vil sammen mer resten av Remiks-konsernet jobbe for å optimalisere returløsningene for ulike sorterte produkter. Det at selskapet oppnår gode nedstrømsavtaler, er igjen viktig for forbrukeren for å holde avfallsgebyrene lavest mulig.
TILBAKE TIL HUSHOLDNING